Tilbake til hovedside

Bytt ut kunstig søtning med stevia!

Jeg skal være veldig forsiktig når jeg begir meg ut på temaet "sukker og kunstig søtning" for jeg vet det er store uenigheter rundt dette. Vi blir anbefalt å holde oss unna store mengder sukker og pga. sukkerets høye karbohydratinnhold, kaloriinnhold og blodsukkerpåvirkningen er det lett å ty til kunstig søtningsstoff i stedet. Kjente søtstoff som splenda, natreen, suketter, sukralose, sakkarin og aspartam blir ofte benyttet da disse inneholder ingen/lite kalorier og karbohydrater. Hiv de! Se de aldri igjen! Det finnes nemlig alternativer som faktisk ikke bare er et bedre alternativ, men som også er bra for deg! Jeg snakker om urten steiva og sukkeralkoholen xylitol!

Stevia er handelsvare i Norge, dvs, det er lov å importere til eget bruk eller til salg for dyr, men det er ikke lov å selge til menneskebruk. Helsekostbutikker i Norge har altså lov å selge stevia, til bruk for dyr. På nett får man også kjøpt stevia, nesten overalt og det er ikke noe problem å importere til eget bruk. Xylitol kjøpes også på helsekost. Hvorfor stevia ikke er lovlig for salg (til mennesker) er en helt annen sak. Her er det nok store økonomiske forklaringer som er svaret, men om noen år håper jeg aspartamen er borte fra markedet og stevia er erstattet!

Nå har mange land i Asia brukt stevia i mange år i stedet for aspartam i coca-cola light og pepsi max. Nylig ble også stevia lovlig for salg i Amerika og dêt er et stort skritt nærmere for oss. Vi følger amrikanerene og det er nok ikke lenge før amrikanerene også bruker stevia i coca-cola og pepsi, og DA må vell Norge følge etter!?

Stevia ser ut som sukker og smaker naturligvis søtt. Dog. blir det fort veldig bitter hvis man tar for mye fordi det er rundt 300ganger så søtt som vanlig sukker. Bruk derfor stevia som du ville brukt kunstig søtning med ekstremt kraftig søtsmak. Altså, du kan ikke slenge oppi en spiseskje stevia i en bolledeig og tro det går greit, stevia brukes med forsiktighet og gir da en fin søtsmak!

Stevia:
♦ En urt som brukes som du ellers ville brukt søtning
♦ Inneholder 0 karbohydrater
♦ Inneholder 0 kalorier
♦ Påvirker ikke blodsukkeret
♦ Demper søtsuget
♦ Er ca 300 ganger søtere enn sukker
♦ Gir ikke hull i tennene
Jeg kjøper en pakke med 100 porsjonspakker. God smak, ikke bittert, kjøpt HER!

Xylitol er også et bra alternativ. Xylitol finnes naturlig i frukt og grønnsaker, men er mest kjent for å pleie tennene. Veldig mange tannkremer, halspastiller og tyggegummi er tilsatt xylitol som søtning. Jeg syns smaken er litt mintaktig, merkelig nok, føler ettersmaken er mildt mint og derfor bruker jeg ikke xylitol like mye som stevia.

Xylitol:
♦ Også kjent som "Bjørkesøt"
♦ Har 40% mindre kalorier enn sukker
♦ Lav GI, altså gir langsom blodsukkerstigning (7 vs 100 på sukker)
♦ Lavt karbohydratinnhold
♦ Styrker tenner og emaljen, derfor mye brukt i tannkrem og drops
Jeg har xylitol med stevia og er kjøpt HER, nei jeg reklamerer ikke, jeg bare elsker den siden!

Stikkord:
Follow on Bloglovin

6 smil :)

jeg bare lurer, mener du sukrin er like ille som de andre kunstige søtningsstoffene? jeg har hørt foredrag av de ernæringsfysiologene som "oppfant" dette, og fikk inntrykk av at dette var ett veldig bra alternativ til sukker, men mulig jeg skal gå over til stevia istedet..? :)

Mjuuugly

20.01.2010 kl.07:54

Get juicing: Beklager, sukrin skulle ikke stått der, veldig fint du var oppmerksom! Sukrin er naturlig og er ikke i nærheten av disse kunstige søtningsstoffene. Sukrin er veldig greit å bruke i baking pga. volumet, mens mange bruker stevia til alt annet. Ellers kjenner jeg lite til sukrin rett og slett fordi jeg ikke baker og er fornøyd med stevia :)
Ok, trodde det var helt naturlig nemlig men man kan jo aldri være for sikker..:) men stevia virker interessant å teste ut likevel!

Mjuuugly

20.01.2010 kl.17:15

Get juicing: På www.stevia.no kan du lese litt :)

realbodylove

16.05.2010 kl.14:22

Hva mener du er best å bruke av stevia og xylitol? Jeg har til nå brukt stevia pga null kalorier, men etter å ha lest kjernesunn familie ser jeg at de anbefaler bjørkesøt! Det inneholder jo litt kalorier, men er det mye bedre på smak/søter mer?

Mjuuugly

16.05.2010 kl.15:09

realbodylove: Ikke tenk på kalorier. Xylitol er litt mer anvendig, det er ikke så søtt som stevia og man kan derfor ha en del xylitol i feks. bakst uten at det påvirker massen, det kan man ikke med stevia! Stevia er så søtt at til og med de minste doser er nok så hvis man skal bake med stevia må man øke annen mengde tørrvare. Jeg syns stevia smaker best, men andre mener xylitol, men nå må jeg si at det varierer veldig med steviaen. Noen smaker rett og slett dritt og er veldig bitre, den jeg har er jeg veldig fornøyd med, god!

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits